Dietary protein restriction in kidney diseases
26 January 2021Sparsentan – a dual antagonist – literaturereview on endothelin and endothelin antagonists
26 January 2021
Coffee – friend or foe of the kidney? Literature review
and clinical studies
Stanisław Surma1, Lidia Hyla-Klekot2
11
Student Koła STN przy Katedrze i Klinice
Nefrologii, Transplantologii i Chorób
Wewnętrznych, Śląskiego Uniwersytetu
Medycznego w Katowicach
Kierownik Katedry i Kliniki
prof. dr hab. n. med. Andrzej Więcek
2Klinika Chirurgii i Urologii Dziecięcej, Śląski
Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Kierownik Kliniki:
dr hab. n. med. Tomasz Koszutski
Kawa – wróg czy przyjaciel nerek? Przegląd
literatury i badań klinicznych
Kawa, ze względu na swoje walory smakowe i właściwości biologiczne, od wieków jest bardzo popularną używką. w Polsce spożycie kawy wynosi śred- nio 3 kg / mieszkańca / rok i systematycznie z roku na rok ulega zwiększeniu. Skład biochemiczny kawy zależy od bardzo wielu czynników, głównie od ro- dzaju kawy i sposobu jej uprawy i obróbki. w ziarnach kawy zidentyfikowano ponad 1000 związków chemicznych, a do tych najpowszechniejszych zalicza się kofeinę, kwas chlorogenowy, trygonelinę oraz kahweol i kafestol. Związki te charakteryzują się dużą aktywnością biologiczną. w licznych badaniach kohor- towych wykazano korzystny wpływ regularnego spożywania kawy na zdrowie człowieka. Niniejsza praca poglądowa jest podsumowaniem doniesień na te- mat wpływu spożywania kawy na rozwój i progresję wybranych chorób nerek.
(NEFROL DIAL POL. 2021; 25: 70-76)
Coffee – friend or foe of the kidney? Literature review
and clinical studies
coffee, due to its taste and biological properties, has been a very popular stimulant for centuries. In Poland, coffee consumption is on average 3 kg / inha- bitant / year and is systematically increasing from year to year. The biochemical composition of coffee depends on many factors, mainly the type of coffee and the method of its cultivation and production. There are over 1000 chemical com- pounds in coffee, but the most common ones are caffeine, chlorogenic acid, trigonelline, and kahweol and cafestol. These compounds are characterized by high biological activity. Numerous cohort studies show the beneficial effects of coffee consumption on human health. This review is a summary of reports on the impact of coffee consumption on the development and progression of selected kidney diseases.
((NEPHROL DIAL POL. 2021; 25: 70-76)
Full-text article available only as a pdf file for download